Zima to trudny czas dla zdrowia. Za oknem mróz, słońca jak na lekarstwo. Wiele osób ma wtedy słaby nastrój, czuje się osłabiona. Wirusy i bakterie tylko czekają na dobry moment, by wedrzeć się do organizmu. O tej porze roku wskazane będą gotowane warzywa, kiszonki oraz... przysmak, który przez wielu spożywany jest najczęściej w lecie.
Najwięcej osób delektuje się nimi w czasie upałów. W zimie ludzie na ogół boją się, że staną się przyczyną przeziębienia. Lody, bo o nich mowa, choć do najcieplejszych przekąsek nie należą, zalecane są do spożycia szczególnie w zimie. Różnica pomiędzy temperaturą powietrza i gardła jest wtedy najmniejsza, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko infekcji gardła.
- Lody są źródłem witamin B, D, E, A, które poprawiają koncentrację oraz wspomagają układ odpornościowy. Zawierają mleko i śmietankę, dzięki czemu są bogate w wapń, zapewniają zdrowe zęby oraz mocne kości - zaznacza Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral - Lody Jak Dawniej.
Kiszonka zdrowia doda
Kiszonki powstają w procesie fermentacji, dzięki czemu zawierają mnóstwo witamin. Przykładem witaminowej bomby jest kiszona kapusta, która posiada witaminy B6, C, K2 a także wapń, potas oraz żelazo. Jeśli zależy nam na zdobyciu wymarzonej figury na lato, kiszonki będą naszym sprzymierzeńcem. To dania niskokaloryczne, znakomicie wpływają także na pracę jelit. Zawierają również acetylocholinę, czyli związek poprawiający przewodzenie impulsów nerwowych. Oprócz tego odganiają depresję oraz ospałość, wspomagając przy okazji proces trawienia.
Wyłączając kiszone warzywa, dodatkiem do dań mogą być gotowane warzywa. Surówki warto zostawić na lato, w zimie wskazane są ciepłe posiłki. Jeśli zdecydujemy się na gotowane warzywa, najlepiej przyrządzać je krótko na parze. Dieta powinna obfitować w marchew, brokuły i rośliny strączkowe. Możemy zrobić wywar z warzyw albo zmiksować je na krem.
Kaszą (nie) straszą
Kasze są bogate w witaminy A i E oraz błonnik, który poprawia trawienie. Doskonale komponują się z warzywami. Są też niskokaloryczne pod warunkiem, że nie połączymy ich z tłustymi sosami. Można również spróbować bardziej oryginalnych potraw z wykorzystaniem tego składnika np. pierogów z kaszą gryczaną czy kaszy na słodko z dodatkiem suszonych śliwek albo bakalii.
Kasza dzięki temu, że występuje w różnych rodzajach, nie powinna nam się nigdy znudzić. Ponadto jest cennym źródłem skrobi, która rozkłada w organizmie glukozę, dostarczając paliwo potrzebne do prawidłowej pracy mózgu i jego komórek.
Dbając o swój jadłospis, warto pamiętać, że w zimie istotna jest ilość posiłków. W ciągu dnia ważne są cztery posiłki spożywane średnio co trzy godziny. Dzięki temu utrzymamy równowagę cieplną w organizmie. Konieczne jest również jedzenie śniadań, co zapobiega przeziębieniom.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/dieta-co-najlepiej-jesc-by-przetrwac-zime